Skällviksborgs Vänner

Skällviks Borgs Vänner är en sektion under Hembygdsföreningen Vikingarna. Sektionens huvudsyfte att synliggöra Skällviks Borgs betydelse i den svenska historien. Ruinen av Skällviks borg är belägen på en naturskön udde i Yxeltorpsviken vid Slätbakens södra strand, strax innanför den mer kända Stegeborgsruinen i Östergötland. Området passeras under sommaren av tusentalet svenska och internationella båtresenärer. Det går även att ta sig till borgen landvägen för de som kommer med bil. Se Karta.

Trevligt med bord och ny trappa vid borgen

Trevligt med bord och ny trappa vid borgen

Vi i föreningen Skällviks Borgs Vänner arbetar aktivt för att öka intresset för borgen och för att bevara det som ännu återstår, samt att göra borgen mer lättillgänglig genom att röja stigar/vägar i och kring borgen. Tack vare vårt arbete förs nu en diskussion mellan Länsstyrelsen i Östergötland och Riksantikvarieämbetet angående en eventuell murdokumentation över borgen och hur den kan bevaras i nuvarande skick på bästa sätt. Samtidigt arbetar vi på att  försöka ta fram en interaktiv visualisering över hur Skällviks Borg kan ha sett ut under sina glansdager på 1300-talet.

På denna hemsida presenterar vi vårt arbete och samlar allt material, både historisk och modern dokumentation, som vi har lyckats hitta om borgen. Vi välkomnar gärna nya medlemmar i vår förening och du väljer själv hur aktiv du vill vara. Om du bara vill ha tillgång till våra protokoll och bidra med en medlemsavgift eller bli en aktiv medlem är helt upp till dig och dina intressen. För att bli medlem eller om du vill veta mer besök vår kontaktsida.

loading