Historsikt material

Den Arkeologiska utgrävningen sommaren 2016

Under sommaren genomfördes en arkeologisk utgrävning vid Skällviks Borg. Martin Rundkvist arkeolog och projektledare har skrivit en artikel om utgrävningen. Läs hans artikel här.

Borgar och befästningar i det medeltida Sverige

Med tillstånd av författaren Christian Lovén (2014-04-04) kan vi i Skällviks Borgs Vänner lägga ut på vår hemsida en del av hans avhandling utgiven av Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien 1996. Första länken innehåller information om om avhandlingen skriven av Ola Lönnqvist, sedan följer delarna om Skällviks Borg.

Arkeologisk undersökning 1902

1902 gjordes en arkeologisk undersökning av Skällviks Borg och under dessa länkar hittar ni materialet som finns bevarat från denna. Dokument är hämtade ifrån Riksantikvarieämbetets arkiv, sparade i pdf format och öppnas i ett nytt fönster.

Skällviks Gård av Ola Lönnqvist

En sammanställning av det befintliga historiska material som har samlats in, med källhänvisning till var man kan finna originalen. Denna sammanställning är skriven av Ola Lönnqvist. Länken leder till en pdf fil som öppnas i ett nytt  fönster.

Stegeborg

Följande dokument har sitt fokus på Skällviks Borgs grannborg Stegeborg som är belägen ute på en ö mitt i viken, men Skällviks Borg omnämns i båta texterna. Den första är en historisk B-uppsatts över Stegeborgs byggnadshistoria och den andra är en sammanställning över Stegborgs historia.

Borglitteratur

Följande länk leder till en pdf fil som listar olika böcker på ämnet borgar, dess författare och utgivningsår. För den som är intreserad av medeltidsborgar över lag och inte bara Skällviks Borg

Länkar

Här länkar vi till andra sidor som kan var intressanta för de som gillar historia och borgar över lag.

loading